Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gezond en duurzaam: eet meer plantaardige eiwitten, minder vlees en zuivel

Delen
25 januari 2024
Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Volgens de Gezondheidsraad is dat gezonder en beter voor het milieu. Afgelopen december brachten ze hun advies uit aan de minister van LNV en de staatssecretaris van VWS. Voedingswetenschappers Marjolein Visser (voorzitter van de commissie) en Ingeborg Brouwer (commissielid) werkten mee aan het advies.

Om de toenemende wereldbevolking in de toekomst van voedsel te kunnen voorzien, is het noodzakelijk dat we op een andere manier eten produceren en consumeren. De voedselproductie is verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan de overexploitatie en vervuiling van de aarde. Dat is een bedreiging voor de gezondheid van mensen. Een meer plantaardig voedingspatroon draagt dus ook bij aan onze gezondheid. 

Overheidsbeleid 

Daarom richt overheidsbeleid zich op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten, oftewel de eiwittransitie. Ze concludeerden dat een meer plantaardig voedingspatroon beter voldoet aan hun Richtlijnen goede voeding. Ook stellen ze dat het voor de meeste Nederlanders mogelijk is minder dierlijk te gaan eten zonder dat er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.  

Algemene tips 

Om gezonder en duurzamer te eten, kun je een aantal algemene tips gebruiken: eet niet te veel, verspil geen voedsel, beperk zuivel en vlees, en vervang het vlees door plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten, noten, soja en granen. Volgens de Gezondheidsraad kan het meer plantaardige voedingspatroon dat ze voorstellen (60% van het eiwit uit plantaardige bronnen en 40% uit dierlijke bronnen, in plaats van de huidige 40% plantaardig en 60% dierlijk) de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25% verlagen. 

Podcast 

Voedingswetenschapper Marjolein Visser schreef samen met Ingeborg Brouwer een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, met daarin meer uitleg over het advies en praktische adviezen om zo duurzaam en gezond mogelijk te eten. Daarnaast schoof ze aan bij de podcast Adviezen van de Gezondheidsraad om meer te vertellen over de eiwittransitie. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam