Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Athena Instituut werkt aan gezonde en duurzame kantines met Gemeente Amsterdam

Delen
9 april 2025
Het Athena Instituut werkt samen met de gemeente Amsterdam om gezonder en duurzamer voedsel in lokale kantines aan te moedigen.

Samen met 12 werkgevers en instellingen in Amsterdam heeft de Vrije Universiteit Amsterdam zich gecommitteerd aan het aanbieden van gezondere en duurzamere maaltijdopties, in lijn met de Nederlandse en EU-ambities om voedselsystemen te transformeren. Het initiatief, een gezamenlijke inspanning van de gemeente Amsterdam en het Athena Instituut in het kader van het FoodCLIC-project, is voortgekomen uit een 'community of practice', waarin lokale instellingen samen zijn gekomen om ideeën uit te wisselen over het inkopen, verbouwen en serveren van gezonder en duurzamer voedsel aan Amsterdammers. Door meer duurzame én lekkere voedselkeuzes beschikbaar te hebben tegen eerlijkere prijzen, wordt het voor werknemers en studenten makkelijker om opties te kiezen die goed zijn voor hun gezondheid en de planeet.

Ondertekening convenant in ambtswoning van de burgemeester
Op 8 april ondertekenden de deelnemende organisaties een convenant waarin zij hun intentie uitspraken om ten minste 60% plantaardig en 25% biologisch geproduceerd voedsel te verstrekken, voedselverspilling met 50% te verminderen en meer maaltijden te serveren die voldoen aan de nationale gezondheidsnorm (Schijf van Vijf). De deelnemende organisaties zijn Amsta, Amstelring, Amsterdam UMC, Arkin, BovenIJ Ziekenhuis, Cordaan, Gemeente Amsterdam, Green Business Club Zuidas, GVB, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Facilitaire Dienst van de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam, en de Vrije Universiteit Amsterdam.

De ondertekening van het convenant is een belangrijke mijlpaal in de reis van FoodCLIC, omdat het de institutionele steun voor de transformatie van het voedselsysteem verstevigt, en mogelijkheden biedt voor collectief leren tussen de organisaties die deelnemen aan het convenant. Door initiatieven als het experimenteren met plantaardige kantines of het collectief inkopen van voedsel van lokale producenten en boeren, kunnen de deelnemende instellingen gegevens en ervaringen delen, en inkoopmiddelen bundelen. Hiermee worden nieuwe standaarden gezet voor de industrie in Amsterdam. De hoop is dat dit een positieve feedbackloop zal bevorderen naar een voedselsysteem waarin boeren en andere bedrijven worden aangemoedigd om meer biologisch en plantaardig voedsel te produceren, en waarin kortere voedselketens een eerlijkere prijsstelling voor lokale boeren stimuleren.

Zie voor meer informatie over het convenant het persbericht van de gemeente Amsterdam en de volledige afspraken in het convenant.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam