Samen met 12 werkgevers en instellingen in Amsterdam heeft de Vrije Universiteit Amsterdam zich gecommitteerd aan het aanbieden van gezondere en duurzamere maaltijdopties, in lijn met de Nederlandse en EU-ambities om voedselsystemen te transformeren. Het initiatief, een gezamenlijke inspanning van de gemeente Amsterdam en het Athena Instituut in het kader van het FoodCLIC-project, is voortgekomen uit een 'community of practice', waarin lokale instellingen samen zijn gekomen om ideeën uit te wisselen over het inkopen, verbouwen en serveren van gezonder en duurzamer voedsel aan Amsterdammers. Door meer duurzame én lekkere voedselkeuzes beschikbaar te hebben tegen eerlijkere prijzen, wordt het voor werknemers en studenten makkelijker om opties te kiezen die goed zijn voor hun gezondheid en de planeet.
Ondertekening convenant in ambtswoning van de burgemeester
Op 8 april ondertekenden de deelnemende organisaties een convenant waarin zij hun intentie uitspraken om ten minste 60% plantaardig en 25% biologisch geproduceerd voedsel te verstrekken, voedselverspilling met 50% te verminderen en meer maaltijden te serveren die voldoen aan de nationale gezondheidsnorm (Schijf van Vijf). De deelnemende organisaties zijn Amsta, Amstelring, Amsterdam UMC, Arkin, BovenIJ Ziekenhuis, Cordaan, Gemeente Amsterdam, Green Business Club Zuidas, GVB, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Facilitaire Dienst van de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam, en de Vrije Universiteit Amsterdam.
De ondertekening van het convenant is een belangrijke mijlpaal in de reis van FoodCLIC, omdat het de institutionele steun voor de transformatie van het voedselsysteem verstevigt, en mogelijkheden biedt voor collectief leren tussen de organisaties die deelnemen aan het convenant. Door initiatieven als het experimenteren met plantaardige kantines of het collectief inkopen van voedsel van lokale producenten en boeren, kunnen de deelnemende instellingen gegevens en ervaringen delen, en inkoopmiddelen bundelen. Hiermee worden nieuwe standaarden gezet voor de industrie in Amsterdam. De hoop is dat dit een positieve feedbackloop zal bevorderen naar een voedselsysteem waarin boeren en andere bedrijven worden aangemoedigd om meer biologisch en plantaardig voedsel te produceren, en waarin kortere voedselketens een eerlijkere prijsstelling voor lokale boeren stimuleren.
Zie voor meer informatie over het convenant het persbericht van de gemeente Amsterdam en de volledige afspraken in het convenant.